De verschillen tussen maatpakken en smokings

Mocht je een chique gelegenheid hebben, zoals een bruiloft, een gala of voor een belangrijke meeting dan dient er gekleed te worden als een echte man. Dit wordt voornamelijk gedaan door het dragen van een maatpak of een smoking. Is dit niet hetzelfde? Nee dit zijn twee verschillende pakken. Lees in deze blog meer over de verschillen tussen een maatpak en een smoking.

De aanwezigheid van Satijn

Het grootste en voor vele ook het belangrijkste verschil is de aanwezigheid van satijn. Bij een smoking is er satijn aanwezig en bij een maatpak niet. Een traditionele smoking is afgewerkt met satijn op de knopen, broekspijpen en revers. Bij een maatpak wordt het hele pak vaak gemaakt van een materiaal inclusief de knopen (niet altijd standaard). Pakken kunnen gemaakt worden uit verschillende stoffen zoals linnen en katoen en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Bij een smoking kan er eigenlijk alleen gekozen worden uit zwart (traditioneel) of nachtblauw. Kijk op Rietbergh.com voor verschillende vormen van maatpakken en smokings. 

De gelegenheid 

Het dragen van een maatpak wordt voornamelijk gebruikt op het werk. Bij verschillende branches dient het dragen van een maatpak verplicht te zijn. Het dragen van een maatpak is ook meer toegankelijker en is daarom ook fijner voor dagelijks gebruik. Het doel van een smoking is net wat anders als een maatpak. Een smoking is vaak een stuk formeler en is bedoeld voor speciale gelegenheden. Het is normaal om met een maatpak naar werk te gaan, maar als je aankomt in een smoking, word je waarschijnlijk raarder aangekeken. Een pak voor speciale gelegenheden wil je ook speciaal houden en daardoor wordt het niet dagelijks gebruikt. Het dragen van een maatpak kan altijd, maar wil je shinen op een bruiloft of gala, dan raden we aan om een smoking te nemen. Bij een bruiloft ligt het overigens weer aan de locatie en of het nemen van een smoking toepasselijk is aan de setting. Je dient namelijk niet meer te shinen dan de bruidegom. 

Prijsverschil 

Het laatste verschil zit in de prijs. Als we kijken naar een smoking, dan zijn deze relatief duurder da een maatpak. Waarbij mensen vaak meerdere maatpakken nemen, wordt er vaak maar een smoking gehaald. Een mooie smoking is overigens zeker een investering waard, maar een maatpak wordt eigenlijk vaker gedragen. Dus de vraag is waarvoor je wilt gaan. Wil je voor een goede smoking die je op speciale gelegenheden draagt of kies je voor meerdere maatpakken die voor meer gelegenheden gedraagt kunnen worden. Het ligt daarnaast ook echt aan de soort events waar een smoking soms verplicht is, maar een maatpak wordt ook vaak goedgekeurd als kleding voor een man.  

Uw advertentie hier?
Blog artikelen